Китай вече реализира проекти, прави инвестиции  и отпуска  кредити на

...
Китай вече реализира проекти, прави инвестиции  и отпуска  кредити на
Коментари Харесай

Китайският бизнес се насочва към Африка

Китай към този момент осъществя планове, прави инвестиции  и отпуска  кредити на страните от Африка. В съвсем всички страни южно от Сахара  Пекин взе участие интензивно с държавните си концерни и финансира огромни инфраструктурни планове. 

На 26 август бе оповестен отчет „ Инвестициите на китайските предприятия в Африка – пазарната мощ и ролята на частната стопанска система “. В документа се показва, че китайските вложения в Африка са дали позитивен принос за африканската индустриализация и възстановяване на живота на локалните хора, както и подтикват инклузивното развиване на африканските стопански системи.

Докладът е формиран от Неправителствената комерсиална камара на Китай и Африка и въз основата на данни от 63 предприятия и планове проучва жизнеността на китайските вложения в Африка и представянето им в основните африкански стопански системи и в обичайните африкански промишлености.

Документът показва дейното присъединяване на китайските предприятия в битката против епидемията от новия ковид и напъните им в понижаване на бедността в африканските страни, както и демонстрира историята, успеваемостта и капацитета на търговско-икономическото съдействие сред китайските предприятия и африканските страни.

Западът обаче е песимистичен, тъй като съгласно него Китай основава рискови зависимости. През март държавното управление на Кения разгласи, че даже страната да не може да изплати в точния момент заема от 3,2 милиарда $, значимото в стопански проект пристанище на Момбаса няма да попадне в китайски ръце. Парите бяха отпуснати за строителството на железопътна линия сред Момбаса и столицата Найроби. Но защото транспортите на артикули не доближиха упования размер, спадът в приходите докара до закъснение в заплащанията, изключително след началото на пандемията. 

По същия начин товарното пристанище Хамбантота в Шри Ланка бе издигнато с китайски заеми.Но през 2016 г. държавното управление изпадна във финансови усложнения, се наложи то да бъде отдадено на концесия за 99 години на китайска компания.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР